Yuri, we zullen je ongelooflijk hard gaan missen……

Yuri Bongers; danser, choreograaf en prachtig mens, is afgelopen zondag op veel te jonge leeftijd overleden na een lange oneerlijke strijd tegen kanker. Een groot gemis voor zijn ouders, familie, vrienden, zijn dansgezelschap Vloeistof en de danswereld.
Lieve Yuri,
Wij gaan je zo ongelooflijk hard missen. Je was zo’n mooi mens, eigenwijs, super, creatief, lief, bescheiden en grappig, oh wat een heerlijke humor op de soms meest onverwachte momenten.
Heel veel dank voor alle mooie dingen die je voor VOS hebt gemaakt. Het was een groot plezier om met jou te mogen werken en te dansen en te genieten van de unieke voorstellingen die je voor Danstheater VOS hebt gemaakt.
In 2014-2015 begon onze samenwerking, waar je ‘Als je opstaat, weet je of het dag of nacht is” hebt gemaakt met oma’s en hun kleinkinderen/ achterkleinkinderen in Alkmaar. Van te voren zei je nog dat je nooit voor zulke jonge kids iets maakte, maar het wel eens wilde proberen. Het resultaat was een unieke voorstelling met een prachtige connectie tussen jong en oud. De koptelefoons waardoor jij ons opdrachten gaf, onhoorbaar voor het publiek, werkten fantastisch. Als het publiek toch eens had kunnen horen met hoeveel humor je ons die opdrachten gaf, je kon niet anders dan als danser met een glimlach op je lippen eraan toegeven 😜
Eind 2019 begonnen met de prachtige voorstelling ‘Omarm me’, over het zoeken en verlangen naar fysiek contact en het vervullen van de huidhonger. Een voorstelling die jij zo graag wilde maken voor ouderen in woonzorgcentra, maar ook in ziekenhuizen en hospices, omdat het verlangen naar contact (niet zorg gerelateerd contact) daar zo groot is. Helaas zouden we net onze try-out gaan spelen toen Corona roet in het eten gooide. En nog altijd ligt deze voorstelling op de plank omdat fysiek contact tussen dansers en publiek in deze anderhalve meter samenleving niet echt samen gaat.
Maar we gaven niet op en hebben toen de nieuwe (corona proof) voorstelling V(i)erlangen gemaakt, welke we nog steeds dansen en waar het publiek in de woonzorgcentra zo ontzettend van geniet. Gelukkig heb jij deze voorstelling vorig jaar december alsnog zelf kunnen zien, terwijl je de première gemist had. Zelfs toen je kwam kijken had je nog opmerkingen en aanpassingen, je kon je werk als choreograaf simpelweg niet loslaten. Tijdens het maken van V(i)erlangen kwam je super grappige soms wat sadistische kant naar boven: oh dat is leuk, doe dat maar in dubbel tempo. O het is zwaar? Sammie doe jij dat nog maar in dubbel dubbel tempo. Nee jongens dit ziet er te makkelijk uit, kunnen we dat niet aanpassen?! Dan weer in een hittegolf dan weer in de stromende regen, hebben we staan repeteren. Waarbij jij altijd ogen had voor wat de voorbijgangers zeiden en vonden. Daarvan kon jij echt genieten, vooral als er wat opgeschoten tieners voorbij kwamen, die van alles riepen maar stiekem wel bleven kijken omdat ze geïntrigeerd waren.
Je ging zelfs een waterpistoolgevecht aan met mijn 4 jaar oude dochter. Voorbereid en wel kwam je naar de repetitie in Haarlem, waar mijn dochter in de tuin je lag op te wachten met alle waterpistolen gevuld en wel. Vooraf gewaarschuwd door jou, middels een per whats app gestuurde foto van je waterpistool met de tekst : ‘ik kom eraan!’
VOS heeft nog 1 voorstelling van V(i)erlangen te gaan, die zullen we aan jou opdragen. En hopelijk komt er weer een tijd waarbij jong & oud elkaar zonder enig voorbehoud kan aanraken zodat we ook jouw prachtige voorstelling ‘Omarm me’  alsnog kunnen laten zien! Zodat iedereen nogmaals kan genieten van jouw unieke creatieve geest.
Yuri, we gaan jou ontzettend missen. Gelukkig blijf je door jouw choreo’s altijd een beetje bij ons!
Liefs Danielle namens iedereen bij Danstheater VOS
Foto van try out van V(i)erlangen. Dansers Carlo Camagni en Jort Faber ( credit Moon Saris)
Foto Opa, Oma? Dans je met mij?! – Als je opstaat, weet je of het dag of nacht is ( op foto v.l.n.r Daniëlle Noordermeer, Yuri Bongers en Ina Stockem)